"H κοινωνία η οποία διαχωρίζει τους φιλοσόφους της από τους πολεμιστές της θα έχει αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δειλούς και στρατό που θα αποτελείται από ηλιθίους" Θουκυδίδης

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΤΑΜΣ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2015»

       Το διήμερο 28.02.2015 – 01.03.2015 διεξήχθη η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ 2015» με συμμετοχή μελών των:  ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΝΕΦΥΟ, ΑΣΣΕΔ.
       Η ΤΑΜΣ «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» είναι καθιερωμένη ετήσια άσκηση της ΠΕΝΕΦΥΟ ενταγμένη στο επιχειρησιακό – εκπαιδευτικό δόγμα της, για το οποίο είναι ενήμερη η φυσική μας ηγεσία.
       Στόχος της ΤΑΜΣ ήταν να αξιολογήσει - αναδείξει τον θεσμό και τις ικανότητες των Εθελοντών Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ) και συγκεκριμένα:
- την ικανότητα ταχύτατης προσέλευσης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ, κατόπιν της κλήσης τους
- την αρτιότητα του ατομικού εξοπλισμού τους
- την ικανότητά τους για άμεση ανάληψη αποστολής συμβατικού πολέμου
- την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών ανορθοδόξου πολέμου και αντιανταρτοπολέμου
- την αυτάρκεια σε επιμελητεία για τουλάχιστον 48 ώρες
- την ικανότητα αυτόνομης δράσης, ως μία οργανική Μονάδα ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ προερχομένων από  διάφορα σωματεία
- την ικανότητα οργάνωσης και διοίκησης των ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ από την ηγεσία των σωματείων τους
 
 
Έκδοση διαταγής
 
Κίνηση από ΧΔ προς ΒΠ
 
Α΄ Φάση: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΣΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Κατά την Α΄ Φάση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση ΛΟΓΧΗ», την οργανωτική ευθύνη της οποίας είχε η ΠΕΝΕΦΥΟ, οι συμμετέχοντες ΕΘ.ΕΦ. κλήθηκαν να επιχειρήσουν αναλαμβάνοντας κοινή αποστολή ως μια ενιαία δύναμη, υπό κοινή διοίκηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο, οι ασκούμενοι αποτελούσαν τη 2η Διμοιρία του 1ου Λόχου ΕΘ.ΕΦ.Υ.ΕΣ., αποστολή της οποίας ήταν: α) αφανής διείσδυση στην περιοχή ενδιαφέροντος, β) εγκατάσταση και λειτουργία Βάσεως Περιπόλου (ΒΠ) και γ) διενέργεια αναγνωρίσεως του ΑΝΣΚ με αφετηρία τη ΒΠ, οι πληροφορίες από την οποία θα αξιοποιούντο από τη Διοίκηση του Λόχου για την οργάνωση επιχείρησης καταλήψεως του ΑΝΣΚ από το σύνολο της δυνάμεως του Λόχου.

Μετά την έκδοση της τελικής διαταγής στον Χώρο Διασποράς (ΧΔ) από την Ομάδα Διοικήσεως της Δριας προς τους Ομαδάρχες, αυτοί με τη σειρά τους ενημέρωσαν τις Ομάδες τους. Πριν αρχίσει η κίνηση από τον ΧΔ προς τη ΒΠ, μέλη της Ομάδος Διοίκησης που λειτουργούσαν ταυτόχρονα και ως παρατηρητές – αξιολογητές, επιθεώρησαν τις Ομάδες ως προς τον βαθμό κατανόησης της εκδοθείσας διαταγής.

Στη συνέχεια η Περίπολος κινήθηκε τακτικά εκτός αμαξιτών οδών και μονοπατιών και κατέλαβε τη ΒΠ με τις προβλεπόμενες ΒΟΕ. Αφού οργανώθηκε η ασφάλεια της ΒΠ και οι Ομαδάρχες ανέφεραν ετοιμότητα, άρχισε η εκπομπή περιπόλων αναγνωρίσεως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε και με βάση τις συλλεχθείσες πληροφορίες οργανώθηκε σχέδιο επιθέσεως κατά του ΑΝΣΚ. Η κατάληψη του ΑΝΣΚ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού είχε προηγηθεί συνένωση με άλλα τμήματα του Λόχου. Κατά την επιστροφή στη ΒΠ, η Δρια χρειάστηκε να αιτηθεί έμμεσα πυρά υποστηρίξεως από τη Δρια Όλμων και να καταλάβει πολυβολείο.

Η Α΄ Φάση έληξε με την ασφαλή επιστροφή των τμημάτων στη ΒΠ και την άρση της ΒΠ, χωρίς η Δρια να αφήσει ίχνη της εκεί παρουσίας της.

Βάση Περιπόλου
  
 Κατάληψη - Ασφάλιση του ΑΝΣΚ

 Επιστροφή στη ΒΠ

Β΄ Φάση: ΣΤΙΒΟΣ ΜΑΧΗΣ (STRESS COURSE)
            Το δεύτερο και τελικό μέρος της ΤΑΜΣ περιελάμβανε τη διέλευση στίβου μάχης αποτελουμένου από δύο σκέλη: α) στίβο δοκιμασίας φυσικής κατάστασης και β) στίβο αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών, βασισμένο στα πρότυπα επιχειρησιακής αξιολόγησης των Αμερικανών Πεζοναυτών (USMC), την ευθύνη διοργάνωσης του οποίου είχε η ΛΕΦΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ.
            Το α΄ σκέλος του στίβου διήρχετο κάθε ασκούμενος ατομικά, φέροντας στολή μάχης και πλήρη εξάρτυση. Περιελάμβανε τρέξιμο, εξομοίωση μεταφοράς τραυματία (μεταφορά bergen), μεταφορά πυρομαχικών και ρίψη (εικονικής) αμυντικής χειροβομβίδας.
            Αμέσως μετά και χωρίς ξεκούραση οι ασκούμενοι διήρχοντο το β΄ σκέλος του στίβου ανά ζεύγη φέροντας επιπλέον κράνος, προστατευτικά γυαλιά και τυφέκιο Μ4 (airsoft) σε χρονομετρημένη διαδρομή, όπου υπό την πίεση που δημιουργούσε ο αξιολογητής εξομοιώνοντας εχθρικό πυρ, έπρεπε να κινούνται τακτικά, να υπερπηδούν εμπόδια, να εκτελούν ενέργειες αμέσου αντιδράσεως και ταυτόχρονα να εμπλέκουν στόχους. Η διαδρομή περιελάμβανε ρίψη (εικονικής) επιθετικής χειροβομβίδας σε πολυβολείο κι εκτέλεση βολών ακριβείας με τυφέκιο G3A4 (airsoft). Στο τέλος της διαδρομής και παρ' όλη την κούραση δίνοταν μονοσέλιδο test με ερωτήσεις μαθηματικών σε κάθε ασκούμενο που έπρεπε να απαντηθεί εντός λίγων λεπτών υπό τους ήχους ροκ μουσικής.
 

Συμπεράσματα

            Τα συμπεράσματα των ασκουμένων ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμα, καθώς αρκετοί από αυτούς χρειάστηκε για πρώτη φορά να διαβιώσουν τακτικά σε ΒΠ για 24 ώρες και να επιχειρήσουν από αυτήν σε όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Πολλοί χρειάσθηκε να αναπροσαρμόσουν τη διαμόρφωση των εξαρτύσεών τους σε σχέση με το σακίδιο μακράς διαβιώσεως που έφεραν, ενώ όσοι άφησαν πίσω ογκώδη μεν, πλην κρίσιμα υλικά, αυτά τελικά τους έλειψαν.

Επιβεβαιώθηκε δε ότι ο ατομικός φόρτος του πεζού μαχητή παραμένει υπολογίσιμα βαρύς, αν και αποτελείται από σύγχρονα ελαφριά υλικά, τα οποία οι ΕΘ.ΕΦ. έχουν αγοράσει από το υστέρημά τους. Εννοείται πως τα χορηγούμενα υλικά όπως ο σάκος ιματισμού (λουκάνικο) και η εξάρτυση τύπου Η με τον γυλιό (Μ71) δεν αντέχουν καν στη σύγκριση με τα όποιας ποιότητας ιδιωτικά υλικά των ΕΘ.ΕΦ., έστω και για μία τέτοια απλή και σύντομη επιχείρηση, κατά την οποία η πρόσβαση σε οχήματα που θα φέρουν τον φόρτο διαβιώσεως του μαχητή είναι αδύνατη, πρακτικά και τακτικά.

Το αισιόδοξο τελικό συμπέρασμα ήταν ότι μέλη από τρεις διαφορετικές λέσχες συνεργάστηκαν αρμονικά κι εποικοδομητικά, δίδοντας το λαμπρό παράδειγμα της ομόνοιας και της συνεργασίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού. 

Σύνθημα μας: «ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ»

 Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο – Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ – Α.Σ.Ε.Ε.Δ. (Αγρινίου, Ν.Αιτωλοακρνανίας)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου