"H κοινωνία η οποία διαχωρίζει τους φιλοσόφους της από τους πολεμιστές της θα έχει αποφάσεις που θα λαμβάνονται από δειλούς και στρατό που θα αποτελείται από ηλιθίους" Θουκυδίδης

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΦΥΟ: "Κατακτώντας τα βασικά..."

"One of the things we take pride in the Special Operations Community is brilliance in the basics ... I feel like there is a misconception many people have that Special Operations does special things. I think what sets Units like ours apart is that we take pride in mastering the basics." MARSOC - Marine Raiders

"Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι στην Κοινότητα Ειδικών Επιχειρήσεων είναι η αριστεία στα βασικά ... Αισθάνομαι ότι υπάρχει μία παρανόηση σε πολλούς ανθρώπους ότι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων κάνουν ειδικά πράγματα. Νομίζω ότι αυτό που διαχωρίζει Μονάδες όπως η δική μας είναι ότι είμαστε υπερήφανοι για την κατάκτηση των βασικών." Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αμερικανών Πεζοναυτών - Πεζοναύτες Επιδρομείς


Με το πνεύμα που περιγράφεται παραπάνω τα μέλη της ΠΕΝΕΦΥΟ ασκήθηκαν το Σάββατο 24/9 σε αντικείμενα Ατομικής Τακτικής Μαχητή και Τακτικών Ομάδος Μάχης ΠΖ.





 






 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΦΥΟ: Ατομικά Υλικά Σύγχρονου Μαχητή ΠΖ/ΕΣ - Β΄ Μέρος: Υπόδηση

Γράφει ο Ε.Σ.

Β΄ Μέρος: ΥΠΟΔΗΣΗ
Η υπόδηση του στρατιώτη είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον ατομικό εξοπλισμό του, δεδομένου ότι τα πόδια του τον οδηγούν στην μάχη, επί αυτών στηρίζεται το ακριβότερο οπλικό σύστημα που διαθέτει ο κάθε στρατηγός, ενώ αυτά θα τον βοηθήσουν να διαφύγει, εάν χρειασθεί, διανύοντας ενδεχομένως δύσβατες και μεγάλες αποστάσεις προς τις φίλιες γραμμές.
 
1. Άρβυλα
«Τι ζητάμε από άρβυλα; Να είναι ελαφριά, ανθεκτικά σε μακροχρόνια ταλαιπωρία, αδιάβροχα, αλλά όταν βρέχονται ή λασπώνονται να πλένονται και να στεγνώνουν εύκολα, να διαπνέουν στο πόδι, να μην γλιστρούν οι σόλες τους σε κακοτράχαλα εδάφη, ούτε να πληγώνουν όταν περπατάμε σε αιχμηρά βράχια και ν' απορροφούν τον κραδασμό κατά το βάδισμα, ή και το τρέξιμο. Αυτά με λίγα λόγια ζητάει ένας μαχητής από τ' άρβυλά του.» Ανιχνευτής
Γνωρίζοντας ότι οι ανωτέρω προδιαγραφές μάλλον δεν πληρούνται από τα γνωστά μαύρα άρβυλα του ΕΣ, οφείλουμε κατ’ αρχήν να παραδεχθούμε ότι ο ΕΣ φαίνεται να κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση – τουλάχιστον ως προς τον χρωματισμό – αντικαθιστώντας τα απαράδεκτα γνωστά μαύρα άρβυλα με ελαφρύτερα (;) σε γαιώδεις αποχρώσεις. Δυστυχώς, η απάντηση σε σχετικό αίτημά μας προκειμένου να δοκιμάσουμε τα νέα άρβυλα για τις ανάγκες συγγραφής του παρόντος άρθρου ήταν αρνητική από το ΓΕΣ. Επομένως, μη δυνάμενοι να έχουμε ιδίαν αντίληψη για την ποιότητα των νέων αρβύλων του ΕΣ, θα αναφερθούμε αναγκαστικά στην εμπειρία μας και στα άρβυλα ξένων στρατών.
Οι πρώην Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ με τα νέου τύπου άρβυλα.
Η πρώτη γενική παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι ένας τύπος αρβύλου δεν κάνει για όλες τις δουλειές. Η πλέον επίσημη απόδειξη αυτής της παραδοχής προέρχεται από τον Βρετανικό Στρατό, ο οποίος δεν είναι εύκολος στις αλλαγές και μελετά προσεκτικά κάθε του κίνηση. Πρόσφατα αποφάσισε να καταργήσει τα μαύρα άρβυλα (διατηρούνται μόνο για τελετές) με διάφορους τύπους αρβυλών σε καφέ χρώμα. Ο τύπος διαφοροποιείται ανάλογα με την αποστολή του στρατιώτη, ενώ όλα τα μεγέθη θα παράγονται σε δύο εκδόσεις όσον αφορά το πλάτος. Διακρίνονται έτσι στους ακόλουθους πέντε τύπους:
  • Desert Combat: για πεζοπόρα τμήματα με υψηλά επίπεδα δραστηριότητος σε περιβάλλον ερήμου που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 °C
  • Desert Patrol: για μηχανοκίνητα τμήματα, οδηγούς ή εποχούμενα στρατεύματα με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας σε περιβάλλον ερήμου που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 °C
  • Temperate combat: για πεζοπόρα τμήματα με υψηλά επίπεδα δραστηριότητος σε εύκρατα κλίματα
  • Patrol: για μηχανοκίνητα τμήματα, οδηγούς ή εποχούμενα στρατεύματα με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας σε εύκρατα κλίματα
  • Cold Wet Weather: για πεζοπόρα τμήματα με υψηλά επίπεδα δραστηριότητος σε θερμοκρασίες έως –20 °C
http://www.army.mod.uk/equipment/23214.aspx
Η δεύτερη, εκ των πραγμάτων, παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι δεν είναι δυνατόν για τον ΕΣ να ακολουθήσει το ως άνω πρότυπο, αφενός γιατί δεν είναι αμιγώς επαγγελματικός στρατός, αφετέρου λόγω των γνωστών οικονομικών συνθηκών.
Έτσι, ο ΕΣ φαίνεται να υιοθετεί έναν τύπο αρβύλου όμοιο με εκείνον που αποσύρουν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, αντικαθιστώντας τον με τον τύπο RAT (Rugged All Terrain). Σίγουρα το κόστος του RAT είναι απαγορευτικό για τα ελληνικά δεδομένα για τους λόγους που προαναφέραμε. Παρά ταύτα, ένας δεύτερος τύπος αρβύλου είναι αναγκαίος για τους χειμερινούς μήνες και ιδίως για Μονάδες με τομέα ευθύνης ορεινές περιοχές, οι οποίες παράλληλα με τον γενικό τύπο αρβύλου θα έπρεπε να εφοδιάζονται και με έναν πιο ενισχυμένο που να διαθέτει χαρακτηριστικά όπως σόλα και λοιπά υλικά κατασκευής που αντέχουν σε πετρώδες έδαφος (όπως το ελληνικό), καθώς βεβαίως και αδιάβροχη / διαπνέουσα μεμβράνη.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τους δύο προαναφερθέντες περιοριστικούς παράγοντες, φρονούμε ότι, πέραν του μονίμου προσωπικού, εξειδικευμένα και ακριβά υλικά (όπως ρουχισμός και άρβυλα με αδιάβροχη / διαπνέουσα μεμβράνη) θα μπορούσαν να χορηγούνται στους Εθνοφύλακες και τους Εθελοντές Εφέδρους, υπό την προϋπόθεση αλλαγής του υφισταμένου νομικού πλαισίου, προκειμένου και οι δεύτεροι να είναι ενταγμένοι σε συγκεκριμένο σχηματισμό όπως οι Εθνοφύλακες. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως επιβράβευση του εθελοντισμού και, ενδεχομένως, ως κίνητρο για την επάνδρωση Μονάδων Εθνοφυλακής και Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητος.
Το αποσυρόμενο μοντέλο των USMC.
 

Το νέο άρβυλο "RAT" των USMC.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος τύπος αρβύλων του ΕΣ φαίνεται να είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για εύκρατα κλίματα, όπως το ελληνικό. Ταυτόχρονα μέρος του αρβύλου φαίνεται να αποτελείται από συνθετικό υλικό, ενώ η ύπαρξη οπών αερισμού / αποστραγγίσεως ύδατος φαίνεται επίσης ορθή επιλογή τόσο για τους θερινούς μήνες όσο και για Μονάδες που εμπλέκονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Επίσης, η σόλα – αν είναι ίδια με το αποσυρόμενο μοντέλο των USMC – δεν φαίνεται να είναι τόσο "σκληρή" ή "τρακτερωτή" ώστε να είναι κατάλληλη μόνο για πετρώδη εδάφη δυσχεραίνοντας την κίνηση στο αστικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση του σύγχρονου πολέμου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.
 
Οι Διοικητές 1ης Στρατιάς και Δ΄ ΣΣ με τα νέα άρβυλα
(http://army.gr/default.php?pname=Article&art_id=92371&cat_id=14&la=1)
2. Κάλτσες
Όσο καλά, όμως, και να είναι τα άρβυλα το μέγιστο της απόδοσής τους θα φανεί όταν συνδυαστούν με την καταλλήλου τύπου κάλτσα. Εκ προσωπικής πείρας θα τολμούσαμε να πούμε ότι μία καλή κάλτσα μπορεί, με σαφώς μικρότερο κόστος, να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό τα οποιαδήποτε μειονεκτήματα του "ακαταλλήλου" αρβύλου. Γνώμονας για την επιλογή της σωστής κάλτσας θα πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν αποτροπή δημιουργίας φλυκταινών και η αποβολή του ιδρώτα από το πόδι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές ορειβατικές κάλτσες από συνθετικά υλικά ή merino wool και ίσως είναι ένα από τα πρώτα υλικά που θα πρέπει να αποκτήσει όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για τα ατομικά του υλικά και την απρόσκοπτη εξ αυτού του λόγου απόδοσή του ως μαχητή κατά την προέλαση και κατά την μάχη.
3. Γκέτες
Απαραίτητο τέλος παρελκόμενο ιδίως σε περιόδους με έντονη βροχόπτωση ή και χιονόπτωση όπου ο μαχητής θα χρειαστεί να κινηθεί σε πεδίο με πολλές λάσπες είναι οι γκέτες. Πρόκειται για ένα οικονομικό υλικό το οποίο όμως προσφέρει δυσανάλογα πολλά οφέλη, προφυλάσσοντας από το νερό, τη λάσπη και το ψύχος το πιο ευάλωτο, ίσως, τμήμα των ποδιών του μαχητή.
 

4. Προσωπικές εμπειρίες – παρατηρήσεις επί του πεδίου

Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από τη χρήση τριών στρατιωτικού τύπου αρβύλων (έως 90€) δύο ορειβατικού τύπου (>100€) και ενός νέου τύπου που μάλλον κατατάσσεται στην κατηγορία trail running (>100€), σε συνάρτηση πάντα με τα χρήματα που μπορούσα να ξοδέψω, κανένα από τα παραπάνω δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για κάθε είδος προσομοιούμενης τακτικής αποστολής. Θα εξαιρέσω την περίπτωση των δύο τελευταίων τύπων αρβύλων, ημιαρβύλων για την ακρίβεια, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μεβράνη Gore-Tex και αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους για αυτά που προσφέρουν με μόνο μειονέκτημα το χαμηλό ύψος τους. Ενδεχομένως, βεβαίως, και ακριβότερα στρατιωτικά άρβυλα να είναι εξίσου καλά, αλλά η πάνω από μία δεκαετία εμπειρία στο χώρο των Εθελοντών Εφέδρων έχει δείξει ότι δύσκολα κάποιος θα διαθέσει πάνω από 100€ για στρατιωτικά άρβυλα ως νεοεισερχόμενος στο χώρο, όταν χρειάζεται κι άλλα υλικά. Πόσο μάλλον σε περίοδο ισχνών αγελάδων! Αντίθετα, φαίνεται πιο λογική η επένδυση σε υποδήματα που μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε πιο συχνές "πολιτικές" δραστηριότητες.
Όπως αναφέρθηκε στο Α΄ Μέρος: Ένδυση αν και η φιλοσοφία ένδυσης και υπόδησης ορειβατών και στρατιωτών δεν διαφέρει ως προς τη λειτουργικότητά της, διαφοροποιείται σημαντικά, όμως, όσον αφορά την αποστολή του στρατιώτη. Έτσι, εν προκειμένω, έχει τύχει πολλές φορές να κινηθώ εκτός πεπατημένου δρομολογίου σε κακοτράχαλο και πυκνό από βλάστηση έδαφος φορώντας ορειβατικά ημιάρβυλα. Το μόνο μειονέκτημά τους ήταν ότι επειδή ακριβώς είναι χαμηλότερα από τα κλασσικά στρατιωτικά άρβυλα δεν μπορούσα να δέσω το τελείωμα του παντελονιού της στολής πάνω από την απόληξη του αρβύλου με αποτέλεσμα να εισχωρούν στο άρβυλο κυρίως αγκάθια ή φύλλα από πουρνάρια, ενίοτε και κανένα πετραδάκι. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσεις την πορεία αν δεν διευθετήσεις το πρόβλημα. Και το να καθαρίζεις κάθε λίγο και λιγάκι το εσωτερικό του αρβύλου σου από αγκαθάκια και χαλικάκια δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση επιλογή σε τακτικές συνθήκες.  Επίσης, εκτεθειμένα κορδόνια - είτε από το άρβυλο είτε από το παντελόνι - αποτελούν αφ' εαυτών παγίδες για τον μαχητή κατά την κίνησή του. Αποδεικνύεται λοιπόν η σοφία του στρατού που προβλέπει υψηλό άρβυλο με το τελείωμα του παντελονιού σφιγμένο γύρω και έξω από το τελείωμα του αρβύλου.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις που η κίνηση απαιτούσε πορεία σε μεικτό πεδίο (άσφαλτο, χωμάτινο δρόμο και εκτός δρόμου) η ημιάκαμπτη σόλα των ορειβατικών – αν και η πλέον κατάλληλη για τη μεταφορά μεγάλου βάρους όπως το Bergen των 25 κιλών συν την εξάρτυση – απεδείχθη εντελώς ακατάλληλη για πολλά χιλιόμετρα σε ασφάλτινη οδό με γνωστές επίπονες συνέπειες που ακούν στο όνομα «φλύκταινες», όπως μπορεί να βεβαιώσει και ο συνάδελφος "Φαέθων" από σχετική εμπειρία του στην Άσκηση "ΟΝΗΣΙΛΟΣ".Το θέμα του ύψους πάντως φαίνεται ότι λαμβάνεται υπ' όψιν από εταιρείες κατασκευής ορειβατικών, κυνηγετικών και trail running υποδημάτων, οι οποίες προσφέρουν και λύσεις που θα ταίριαζαν καλύτερα στο στρατιωτικό προσωπικό.
 
Ως επίλογο, θα σημειώναμε ότι η επιλογή αρβύλου, τουλάχιστον όσον αφορά εκείνους τους Μονίμους ή Εφέδρους που συνειδητά και εθελοντικά επιλέγουν να φέρουν στολή και, ως εκ τούτου, "ψάχνουν" λίγο περισσότερο τα υλικά τους, είναι εντελώς υποκειμενική υπόθεση. Εξαρτάται από την αντοχή των ποδιών καθενός, από τη φύση της αποστολής που θα χρειαστεί να εκτελέσει με τα άρβυλά του και, βεβαίως, από το βαλάντιό του. Φυσικά, τίποτε δεν μπορεί να μας πείσει για την καταλληλότητα ή μη των αρβύλων μας για πραγματικές καταστάσεις εκτός από την κατά το δυνατόν πιο ρεαλιστική εκπαίδευση φορώντας τα.
 
 
 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΦΥΟ: Ατομικά Υλικά Σύγχρονου Μαχητή ΠΖ/ΕΣ - Α΄ Μέρος: Ένδυση

 
Γράφει ο "Ε.Σ."

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ενεργή ενασχόλησή με τον θεσμό του Εθελοντή Εφέδρου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνέχειας του πατροπαράδοτου θεσμού του Πολίτη – Οπλίτη, οδήγησε αναπόφευκτα στην ανάγκη αποκτήσεως υλικών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του μαχητή και καθιστούν ευχερέστερη την εκτέλεση της αποστολής του εν συγκρίσει προς τα χορηγούμενα από τον ΕΣ υλικά.

Επειδή η γνώση αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν μοιράζεται, ξεκινάμε από σήμερα μία σειρά αναρτήσεων επικεντρωμένων στα ατομικά υλικά του μαχητή, καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν ένα εκ των τριών σκελών που συνθέτουν το τρίπτυχο του μαχητή: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΓΝΩΣΕΙΣ – ΥΛΙΚΑ. Εάν λείπει οποιοδήποτε εκ των τριών η εκτέλεση της αποστολής και η επιβίωση του μαχητή στο πεδίο της μάχης τίθενται εν αμφιβόλω.

Σημείωση - Δήλωση: Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από το Google κατόπιν αναζητήσεως με γενικούς όρους π.χ. "ισοθερμικά" με αποκλειστικό σκοπό την καλύτερη κατανόηση του κειμένου και όχι την προβολή συγκεκριμένων προϊόντων ή εταιρειών. Παρουσίαση - σχολιασμός επί μέρους υλικών ενδέχεται να ακολουθήσει σε επόμενη φάση.

Α΄ Μέρος: ΕΝΔΥΣΗ

Παρατηρούμε πολλές φορές συναδέλφους Εθελοντές Εφέδρους να επικεντρώνονται σε ατομικά υλικά όπως η εξάρτυση ή άλλα υλικά που φέρονται σε αυτήν, παραβλέποντας την αξία αποκτήσεως καταλλήλου ρουχισμού.
Προσωπική εκτίμηση, με βάση την ενεργή ενασχόληση με τον θεσμό για πάνω από μία δεκαετία, είναι ότι πρωταρχική σημασία έχει η σωστή ένδυση και υπόδηση του μαχητή ώστε να είναι προστατευμένος, να νιώθει άνετα και να μπορεί να επικεντρωθεί στην αποστολή του, την οποία θα φέρει εις πέρας έστω και προσαρμόζοντας κατάλληλα την όποια «ακατάλληλη» ή ξεπερασμένη εξάρτυση του έχει χορηγηθεί. Δεν έχει κανένα νόημα να διαθέτει ο μαχητής μία πανάκριβη εξάρτυση και να πάθει υποθερμία ή θερμοπληξία ή να μην μπορεί να περπατήσει εξαιτίας ακατάλληλου ρουχισμού ή υποδήσεως!
Κατάλληλο για τον μαχητή ρουχισμό θα περιγράφαμε ρουχισμό ο οποίος τον προστατεύει από:
α) τις κλιματολογικές συνθήκες
β) το φυσικό περιβάλλον
γ) την εχθρική παρατήρηση (απόκρυψη).
Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
α) Κλιματολογικές / καιρικές συνθήκες
Ο καλύτερος οδηγός για την προστασία από τις κλιματολογικές συνθήκες είναι το πρότυπο ενδύσεως των ορειβατών, δηλ. η ένδυση σε στρώματα ρουχισμού, τα οποία συνδυάζονται (προστίθενται ή αφαιρούνται στρώματα) ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του σώματος του μαχητή με κύριο μέλημα την αποβολή του ιδρώτα από το σώμα και τον ρουχισμό και την προστασία από τον άνεμο και τη βροχή/χιόνι.
1ο στρώμα: Το πρώτο στρώμα είναι αυτό που εφάπτεται απευθείας στο σώμα. Σκοπός του είναι η συλλογή του ιδρώτα και η αποβολή του στο επόμενο στρώμα ρουχισμού. Συχνά αναφέρονται ως «ισοθερμικά εσώρουχα» και διακρίνονται σε θερινά και χειμερινά. Συνήθως κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά ή από επεξεργασμένο μαλλί (merino wool). Τα μεν πρώτα είναι οικονομικότερα αλλά γίνονται γρήγορα δύσοσμα και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα αν ο μαχητής εκτεθεί σε φλόγες ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθώς λιώνουν εύκολα. Τα δε δεύτερα είναι ακριβότερα αλλά έχουν καλύτερη αίσθηση και μπορούν να φορεθούν για περισσότερο χρόνο. Τα βασικά πλεονεκτήματά τους πέρα από την απομάκρυνση του ιδρώτα από το σώμα του μαχητή είναι ότι είναι ελαφριά - ακόμη και βρεγμένα - καταλαμβάνουν μικρό χώρο στο σακίδιο και στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Η διαφορά είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας φορά που θα τα φορέσει κάποιος εν συγκρίσει προς τα χορηγούμενα από τον ΕΣ βαμβακερά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν τη δουλειά τους είναι να φοριούνται εφαρμοστά.


 

2ο στρώμα: Το δεύτερο στρώμα είναι συνήθως θερμομονωτικό. Παρεμβάλλεται, δηλαδή, μεταξύ πρώτου και τρίτου στρώματος, ώστε να παγιδεύει θερμό αέρα και να προστατεύει το σώμα από το ψύχος. Πρόκειται συνήθως για συνθετικές μπλούζες ή ζακέτες από συνθετικό υλικό διαφόρων πυκνοτήτων (100, 200, 300) γνωστά ως fleece, τα οποία επίσης επιτρέπουν την διαπνοή, δηλαδή την μεταφορά του ιδρώτα από το ισοθερμικό εσώρουχο προς το τρίτο επίπεδο ρουχισμού. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την τακτική κατάσταση του μαχητή (π.χ. στάση ή κίνηση) μπορούν να φέρονται ένα ή περισσότερα θερμομονωτικά στρώματα (π.χ. λεπτό fleece μπλούζα, γιλέκο fleece, ζακέτα fleece).


 
 

Γιλέκο fleece. Μία καλή λύση όταν απαιτείται θερμότητα στον κορμό του μαχητή, αλλά ευχέρεια στην κίνηση των χεριών του.



Σε πολύ ισχυρό ψύχος, ειδικά όταν ο μαχητής πρέπει να παραμένει στατικός, ένα μπουφάν όπως το Snugpak Sleeka Elite Jacket  αποτελεί κορυφαία επιλογή. 

3ο στρώμα: Αποστολή του τρίτου στρώματος ρουχισμού είναι αφενός η διαπνοή, δηλαδή η αποβολή του ιδρώτα από τα προηγούμενα στρώματα προς το εξωτερικό περιβάλλον, αφετέρου η προστασία του μαχητή από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος (άνεμος, βροχή, χιόνι). Αναφέρονται συνήθως ως «μεμβράνες» εξαιτίας ακριβώς του γεγονότος ότι αυτά τα ρούχα ενσωματώνουν ειδική διαπνέουσα μεμβράνη, η οποία αποτελείται από μικρο-πόρους που αφήνουν μεν τα σταγονίδια του ιδρώτα να εξέλθουν, αλλά δεν επιτρέπουν στις σταγόνες της βροχής να εισέλθουν. Πρέπει βεβαίως να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η μεμβράνη δεν αποτελεί πανάκεια έναντι της δυσάρεστης αίσθησης του ιδρώτα, καθώς λ.χ. σε πυκνή βροχή η διαπνοή των πόρων της περιορίζεται σημαντικά. Επιπλέον, μεμβράνη από μεμβράνη διαφέρει ως προς το επίπεδο αντοχής στο νερό και το επίπεδο διαπνοής με κορυφαία (και η ακριβότερη) να παραμένει η GORE-TEX, η πρωτοπόρος στο χώρο. Τα πλεονεκτήματα κάθε μεμβράνης βεβαίως γίνονται φανερά αφενός εν συγκρίσει προς οποιοδήποτε απλό νάυλον αδιάβροχο («ολλανδικού τύπου»), αφετέρου όταν ο μαχητής έχει λ.χ. ανάγκη προστασίας από ισχυρό ψυχρό άνεμο ενώ κινείται. Σε αυτή την περίπτωση, και εφ' όσον ακολουθείται η ένδυση σε στρώματα όπως προαναφέραμε, η διαπνοή λειτουργεί εξαιρετικά, επιτρέποντας στον μαχητή να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο του. Μειονέκτημα των στρατιωτικών και ορειβατικών "μεμβρανών" είναι ότι είναι σχετικά θορυβώδεις, κενό το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα κυνηγετικά ενδύματα που διαθέτουν αντίστοιχες μεμβράνες και τα οποία διαφημίζονται ως "αθόρυβα"!



Δυστυχώς, τα στελέχη, κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεμβράνες μη ελληνικής παραλλαγής (WOODLAND, DPM, MARPAT). Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στον καλύτερο και μάλλον εργονομικότερο σχεδιασμό τους σε σχέσει προς μεβράνες με την ελληνική παραλλαγή. Στην φωτογραφία διακρίνεται Αλεξιπτωτιστής Ελευθέρας Πτώσης με αδιάβροχο σε χρωματισμό MARPAΤ.

Η μεμβράνη / αδιάβροχο των USMC σε MARPAT.
«Softshell» – 2ο  και 3ο στρώμα σε ένα: Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα είδος ρουχισμού που συνδυάζει τις ιδιότητες του δευτέρου και του τρίτου στρώματος και καλείται «softshell». Πρόκειται συνήθως για ζακέτες, το υλικό κατασκευής των οποίων έχει θερμομονωτικές, διαπνέουσες και αντιανεμικές/αδιάβροχες ιδιότητες ταυτόχρονα, ενώ στα τελευταία μοντέλα εμφανίζονται ακόμη και αδιάβροχα φερμουάρ. Οι αδιάβροχες/διαπνέουσες μεμβράνες των softshells δεν είναι συνήθως του επιπέδου αδιαβροχοποιήσεως/διαπνοής των μεμβρανών του τρίτου στρώματος. Όσον αφορά, όμως, την στρατιωτική χρήση, το softshell είναι μία πολύ καλή λύση δεδομένου ότι ακόμη και σε χειμερινές συνθήκες ο συνδυασμός ενός ισοθερμικού εσωρούχου και του softshell παρέχουν ικανοποιητική προστασία και ταυτοχρόνως διαπνοή, όταν ο μαχητής κινείται τακτικά, χωρίς να χρειάζεται να αναπροσαρμόζει τον ρουχισμό του, δηλ. να προσθέσει λ.χ. ένα fleece σε μία στάση ή να προσθέσει μία μεμβράνη αν κατά την πορεία αρχίσει να βρέχει και μετά να την αφαιρέσει αν η βροχή ήταν σύντομη κ.ο.κ.

Η ένδυση σε στρώματα έχει καθιερωθεί ήδη σε στρατούς όπως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ευχόμαστε ο ΕΣ να ακολουθήσει!
http://www.military.com/equipment/extended-climate-warfighter-clothing-system-gen-iii


http://www.army.mod.uk/equipment/23215.aspx


http://greece-russia2016.gr/society/20160220/211662.html

β) Φυσικό περιβάλλον – γ) Εχθρική παρατήρηση (Απόκρυψη).
Στολή μάχης: Αυτό φυσικά που διαφοροποιεί τους στρατιώτες από τους ορειβάτες είναι η στολή και εν προκειμένω η στολή μάχης. Στις παραμέτρους από τις οποίες ο ρουχισμός προστατεύει τον μαχητή έχει προστεθεί και το φυσικό περιβάλλον ως διακριτή παράμετρος από τις κλιματολογικές συνθήκες για τον εξής λόγο. Ο στρατιώτης θα χρειαστεί να κινηθεί εκτός πεπατημένων δρομολογίων, ανάμεσα σε πυκνή και άγρια / ακανθώδη πολλές φορές βλάστηση ή σε βραχώδες έδαφος. Επίσης, θα χρειαστεί να κινηθεί με έρπυση (λ.χ. προς μια θέση παρατηρήσεως) ή με κύλιση (λ.χ. από μία θέση μάχης σε μία άλλη). Η κατασκευή των ορειβατικών ενδυμάτων είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια καταπόνηση. Επιπροσθέτως, κύρια αποστολή της στολής μάχης είναι αφενός η απόκρυψη του μαχητή από την εχθρική παρατήρηση (παραλλαγή), αφετέρου η αναγνώριση από τα φίλια τμήματα. Εξ ου και κάθε στρατός υιοθετεί διασπαστικό σχέδιο παραλλαγής που να πληρεί τις ως άνω δύο προϋποθέσεις. Επιπλέον, ως προς την προστασία από την εχθρική παρατήρηση, οι σύγχρονες στρατιωτικές προδιαγραφές απαιτούν προστασία από την παρατήρηση με συσκευές υπερύθρων (IRR: InfraRed Reduction). Στον ΕΣ σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή στολών με νέο σχέδιο που φαίνεται να ακολουθεί τον τύπο ACU του αμερικανικού στρατού. Αίτημα της ΠΕΝΕΦΥΟ προς το ΓΕΣ για χορήγηση  αντιπροσωπευτικού δείγματος του νέου τύπου στολής εκστρατείας με σκοπό την δοκιμή και παρουσίασή της στο πλαίσιο της παρούσης σειράς άρθρων σχετικά με τα ατομικά υλικά του μαχητή στον ΕΣ, δυστυχώς, δεν ενεκρίθη. Επομένως, δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για την ποιότητά της. Πάντως, ήδη εδώ και χρόνια στολές σε αυτό το σχέδιο προσφέρονται από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, με κάποιες από αυτές να είναι αμφίβολο αν πληρούν τις προδιαγραφές του ΕΣ και του ΝΑΤΟ (δεν πληροφορεί σχετικά ο κατασκευαστής) και με άλλες να συμμορφώνονται με αυτές τις προδιαγραφές, συνοδευόμενες, όμως, και από το ανάλογο κόστος.

Η δοκιμή "ψηφιοποίησης" της Greek lizard από τον ΕΣ φαίνεται να εγκαταλείφθηκε.

Στις Ειδικές Δυνάμεις παρατηρείται και η χρήση της Φόρμας Πιλότου ΝΟΜΕΧ, η οποία προσφέρει προστασία από την παρατήρηση με θερμικές κάμερες (Περιοδικό "ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ", τ. 40, ΑΥΓ-ΣΕΠ 2016, σελ. 21).
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί – χωρίς να διεκδικούμε κάποιου είδους αυθεντία επί του θέματος – ότι η ελληνική παραλλαγή (greek lizard) κρίνεται ικανοποιητική για το ελληνικό φυσικό περιβάλλον τις περισσότερες εποχές του χρόνου. Κατά τους θερινούς μήνες, όμως, ή σε εδάφη με χαμηλή βλάστηση και βράχια, ή σε αστικό περιβάλλον πολύ καλή είναι η στολή παραλλαγής «MULTICAM». Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος επιλογής της από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΕΣ (ΕΤΑ) της ΠΑ (31 ΜΕΕΔ) και του ΛΣ-ΕΑ (ΟΕΕ) τόσο στολών όσο και εξαρτύσεων σε αυτή την παραλλαγή. 

Χωρίς να θεωρούμε ότι η MULTICAM αποτελεί πανάκεια, ίσως θα έπρεπε να εξετασθεί η χορήγηση παρόμοιου τύπου παραλλαγής, όπως π.χ. η νέα στολή μάχης της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου (βλ. Περιοδικό «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» τ. 27, ΙΟΥΝΙΟΣ 2016, σελ. 10), εν παραλλήλω προς την χρησιμοποιούμενη GREEK LIZARD παραλλαγή, η οποία θα φέρεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ή ίσως και περισσότερους μήνες αν απαιτείται από το περιβάλλον που θα κληθεί να επιχειρήσει η εκάστοτε Μονάδα, όπως λ.χ. η ΕΛΔΥΚ. Μία πολύ καλή εναλλακτική ή βάση για έρευνα προς τούτο ίσως να ήταν η παραλλαγή ΑTACS-FG.

 
"UBACS" - Ο γνωστός άγνωστος... Παράλληλα με το χιτώνιο της στολής μάχης, οι περισσότεροι στρατοί έχουν υιοθετήσει το χιτώνιο μάχης με ισοθερμικό κορμό γνωστό ως UBACS (Under Body Armour Combat Shirt), το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη διαπνοή και άνεση στον μαχητή όταν φέρει Φορέα Αντιβαλλιστικών Πλακών (ΦΑΠ / PC: Plate Carrier), κάτι που αποτελεί κανόνα στους σύγχρονους στρατούς ή οποιαδήποτε άλλη εξάρτυση σε συνδυασμό με σακίδιο. Το γεγονός ότι πολλά στελέχη των ΕΔ υιοθετούν UBACS μη «ελληνικής παραλλαγής» θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του στρατεύματος και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες. Δυστυχώς, προσπάθειες ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών να αναπτύξουν UBACS ελληνικής παραλλαγής δεν ευοδώθησαν, ενώ δεν φαίνεται να προβλέπεται παραγωγή UBACS παράλληλα με τη στολή και τα άρβυλα νέου τύπου από τον ΕΣ. Συνέπεια της ελλείψεως UBACS σε ελληνική παραλλαγή είναι τα στελέχη του ΕΣ να εμφανίζονται με τα πολύ πρακτικά όντως, αλλά διαφόρων λογής αποχρώσεων UBACS.


Προστασία κεφαλής – άκρων – αρθρώσεων
Πέραν, βεβαίως, του κράνους που προσφέρει αντιβαλλιστική προστασία, όταν αυτό δεν απαιτείται να φέρεται από την φύση της αποστολής (λ.χ. Περίπολος Αναγνωρίσεως, Παρατηρητήριο) το πιο πρακτικό κάλυμμα κεφαλής φαίνεται να αποδεικνύεται το πλατύγυρο βαμβακερό καπέλο, γνωστό ως jungle hat, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη διάσπαση του σιλουέτας του μαχητή, ειδικά αν προστεθούν τενχητά ή φυσικά μέσα παραλλαγής, και είναι σαφώς πιο άνετο. Επιπλέον, σε συνθήκες βροχής, έστω και αν βραχεί, το νερό που στάζει από το περιμετρικό γείσο πέφτει μακριά από τα μάτια και τον σβέρκο του μαχητή, πάνω στο αδιάβροχό του, καθιστώντας ανεμπόδιστη την ικανότητα παρατηρήσεως και αντιλήψεως του περιβάλλοντος. Η εταιρεία PENTAGON είχε κυκλοφορήσει και ένα μοντέλο (το G-TEX, αν δεν κάνω λάθος) με αδιάβροχη και διαπνέουσα μεμβράνη που ήταν πολύ καλό σε συνθήκες βροχής, αλλά μάλλον δεν κυκλοφορεί πλέον. Πάντως εξίσου αποτελεσματικό (εκ προσωπικής πείρας) μπορεί να είναι και ένα βαμβακερό jungle που έχει αδιαβροχοποιηθεί με κατάλληλο spray αδιαβροχοποιήσεως ιματισμού (συνήθως πωλείται στα καταστήματα με ορειβατικά είδη).

Εξίσου καλό κάλυμμα κεφαλής, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η balaclava, η οποία προστατεύει όλο το κεφάλι προσφέροντας ταυτόχρονα απόκρυψη (αν είναι καταλλήλου χρώματος) και, αν είναι ΝΟΜΕΧ, και αντιπυρική προστασία. Επίσης, αν διπλωθεί, δημιουργεί έναν πολύ καλό σκούφο.

Υπάρχει και η "λεπτή" έκδοση όταν απαιτείται αντιπυρική προστασία, αλλά προφανώς σε θερμό περιβάλλον.
Ένα αξεσουάρ που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην ορειβασία και έχει περάσει και στα στρατιωτικά αξεσουάρ είναι το λεγόμενο «buff». Στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως «περιλαίμιο». Κατασκευάζεται από συνθετικό υλικό που έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να διώχνει τον ιδρώτα από τον λαιμό του μαχητή, προσφέροντας ταυτόχρονα αντιανεμική προστασία, ενώ μπορεί να υψωθεί και ως τα μάτια, καλύπτοντας μύτη και στόμα, προσφέροντας έτσι προστασία από σκόνη και απόκρυψη του μεγαλυτέρου μέρους του προσώπου. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πλήρες κάλυμμα κεφαλής. Για συνθήκες ψύχους υπάρχουν και buff από fleece.






Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η προστασία των άνω άκρων με γάντια. Τα «επιχειρησιακά» ή «τακτικά» γάντια είναι πλέον παρελκόμενο εκ των ων ουκ άνευ για τους σύγχρονους μαχητές, καθώς προσφέρουν προστασία σε ένα ευαίσθητο μέρος του σώματος από τα στοιχεία της φύσης και από απλές εκδορές μέχρι προστασία από φλόγες (ΝΟΜΕΧ) και κοψίματα (KEVLAR), ενώ ταυτόχρονα παραλλάσουν αποτελεσματικά τα χέρια του μαχητή. Για συνθήκες ψύχους η λύση προέρχεται πάλι από την ορειβασία καθώς συνήθως χρησιμοποιούνται εσωτερικά «μαλακά» γάντια και εξωτερικά αδιάβροχα και διαπνέοντα γάντια, ενώ κάνουν την εμφάνισή τους και γάντια softshell.

 
Ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε συνθήκες ήπιου ψύχους και βροχής έχουν αποδειχθεί τα γάντια της εταιρείας SEALSKINZ που είναι αδιάβροχα, διαπνέοντα και έχουν πολύ καλή εφαρμογή.